Marrakesh

Een introductie van de dag.
Vrije dag in Marrakesh. Voor wie dat wil wordt optioneel een halve dagexcursie georganiseerd om de belangrijkste monumenten te bezoeken. Deze excursie is ter plekke te boeken. Natuurlijk kun je ook zelf op ontdekkingstocht gaan. Begin je wandeling op het Djemaa el Fna plein, het kloppend hart van deze bruisende stad. Aan het eind van de middag, als de siësta voorbij is, lijkt alles en iedereen naar Djemaa el Fna te gaan. Je mengt je tussen de waarzegsters, verhalenvertellers, slangenbezweerders, kwakzalvers en acrobaten. Achter het plein beginnen de uitgestrekte souks. Hier komen de Marokkanen voor kruiden, tapijten en pantoffels. In deze buurt tref je ook de prachtige Ben Youssef Koranschool en kom je ongetwijfeld langs handwerkplaatsen waar ambachtslieden druk in de weer zijn.
Een ander hoogtepunt is het Bahia Paleis. Dit is een fraai voorbeeld van Andalusisch-Moorse architectuur. Het lijkt wel een paleis uit een sprookje; vanwege de mozaïekvloeren, de tuin met fonteinen, palmen en sinaasappelbomen.

Het was weer vroeg omdat we in de koelte van de ochtend een rondleiding zouden krijgen in Marrakesh.
Het ontbijt was prima en om half 9 kwamen we samen als groep met de gids die alles voor de komende dagen uitlegde.
Daarna vertrokken we in enkele taxi’s naar het centrum en begonnen we aan de rondleiding. We liepen via een aantal drukke straten naar het Palace Bahai waar we een rondleiding kregen. Een prachtig paleis met mooie mozaïeken en beschilderde plafonds van een aantal honderd jaar oud. Ik herkende ook het pleisterwerk zoals de Alhambra in Granada die ik ooit heb bezocht. Het was alleen vreselijk druk. Wat een mensen.

Daarna gingen we de kleine straatjes door honderden winkels. Met van alles en nog wat. Je kunt het zo gek niet verzinnen en dan moet dat ook nog allemaal verkocht worden. De gids stopte bij een kruiden en thee winkel waar we uitleg kregen over de medicinale werking van heel veel kruiden en we de mierzoete Marokkaanse thee kregen.
Daarna gingen we nog verder door oneindig veel straatjes. Je kunt hier verdwalen en wil het meteen geloven.

Tot slot stopte we op het beroemde markt plein waar al van alles te doen was. Hennatekenaars, slangen bezweerders, aapjes die ze lieten dansen. (Vreselijk, kon het niet aanzien) en van alles en nog wat.
We gingen met zijn allen naar een restaurant waar we op het dak heerlijk Marokkaans konden eten. Ik koos voor een vegetarische couscous met mocktail met cocos melk en banaan.
Het was een mooi moment om elkaar te leren kennen en heerlijk zo buiten met wat wind want we zaten onderhand in de hitte van 33 graden.
Daarna reed ik met drie anderen naar het hotel terug want de warmte en het weinige slapen maakte dat ik even wilde rusten.
Ik sliep meteen twee uur. Rond 5 uur was ik wakker en daarna besloot ik vlak bij het hotel iets te gaan eten.
Ik koos een vegetarische tangin. Een gerecht dat in een speciale stenen pan wordt gemaakt. Je ziet ze overal in alle maten om verkocht te worden.
Na de heerlijke maaltijd nog water gekocht en daarna naar het hotel om me klaar te maken voor morgen want dan vertrekken we naar het Atlasgebergte.
Leuke foto's Marianne... het lijkt me een heel prettig gezelschap! Fijn!
Hoi Marianne, je beschrijft het zo levendig, dat ik de kruiden rook. Groetjes
Je neemt me mee naar 1000 en 1 nacht.
Ja, ook ik moet geen dansende aapjes zien.
Weer een keer mag ik mee reizen zonder een koffer te pakken, op de bus, trein, het vliegtuig hoeven te wachten en erin uren te zitten. Ik voel me bevoorrecht, Marianne, dankjewel!