Van Buda tot Pest

Er op uit. Het hostel heeft geen ontbijt maar twee honderd meter is een klein barretje. Eerst wat geld pinnen. Ze hebben in Hongarije Florint en dus is het handig wat cash te hebben. Gelukkig zag ik bij de eerste poging dat ik iets teveel euro’s had had ingetypt. Poging twee ging beter.
In het cafeetje. “Budapest Barista” voor 5 euro een prima ontbijt en even nadenken wat ik allemaal wil zien vandaag. Vandaag wordt het Buda aan de overkant van de Donau.
Het weer was geweldig. Vandaag vooral zon. Maar het is wel nodig een muts en handschoenen aan te hebben. Een prima wandeling over een van de bruggen over de Donau en daarna vele trappen op naar Buda Castle. Daar was het ultieme uitkijkpunt over Budapest. Het kasteel zelf wordt gerestaureerd dus dat kun je niet bezoeken. Maar alles er omheen is groots en mooi. Maar het meest mooie is toch wel het uitzicht vanaf hier. Het was er heel erg druk met Chinezen. Het is wel grappig hoe zij poseren voor de camera. Alsof ze bezig zijn met een fotoshoot voor een blad.
Daarna een wandeling naar de Mattiaskerk en het Fishersbastion. Wat mooi is dat in dit deel van Buda veel gebouwen prachtige daken hebben. Bijna als een mozaïek.
Ook hier weer prachtige uitzichten.
Even wat souvenirs gekocht en daarna via vele trappen naar beneden naar de Donau.
Daar ben je recht tegenover het Parlementsgebouw aan de andere kant van de Donau. En dus ook weer even foto’s nemen.

Daarna rustig langs de Donau wandelend. Er was ergens een mini Rubiks Cube te zien als een herinnering aan het spelletje dat we allemaal wel eens gespeeld hebben. Het was even zoeken maar ik vond het. In een klein kelder restaurantje geluncht en toen via de Chainbridge weer naar de overkant.
Het was koud aan de Donau. Er stond een straffe wind. Ik liep langs de Donau richting het parlementsgebouw. Dan kom je langs het monument. De schoenen op de Donaukade.

"De Schoenen op de Donaukade" is een indrukwekkend Holocaust-monument, vlakbij het Hongaarse Parlement. Het bestaat uit 60 paar gietijzeren schoenen uit de jaren '40, die herinneren aan Joodse slachtoffers die in 1944-1945 door de Pijlkruisers werden gedwongen hun schoenen uit te trekken en in de rivier werden geschoten.
Het was er druk, logisch. Je wordt er even stil van.
Daarna rond het Parlementsgebouw gelopen, wat een prachtig gebouw is.
Daarna via mooie straten, het vrijheidspark naar de Sint Stefanuskerk. Een prachtige katholieke kathedraal. Het was meteen ook een manier om even te zitten en warm te worden.
Via mooie winkelstraten kwam ik bij een restaurantje dat Kürtőskalács verkocht.
"Koek op stok" staat bekend als de Kürtőskalács (schoorsteenkoek). Het is een traditioneel Hongaars gistdeeg, gespiraleerd om een houten of metalen stok gewikkeld en gebakken boven open vuur of in een speciale oven.
Ik moest er wel een kwartier voor in de rij staan. Daarna even langs een lokaal supermarktje waar ik de traditionele paprika heb gekocht. In de souvenirs winkels kost het rustig 11 euro. Nu betaalde ik 50 cent.
Daarna even naar het hotel. Ik had onderhand 13 km in de benen. En even rust zou ook even goed doen.

Leuke, mooie dingen gedaan! 🥰🥰🥰🥰
Leuke dag hoor met zonnetje erbij
Hallo Marian
Fijn om je weer te volgen. Ik was er ook ooit.lang geleden. Nu zie ik al heel veel dingen die er toen nog niet waren op de foto's. Maak er ren mooie trip van....veel plezier
Ik moest lachen om je verhaal over hoe de Chinezen poseren. Dat doen ze overal ter wereld zo, volgens mij!😄En ik werd koud en stil van het verhaal van het Holocaust monument.😔
Liefs en een mooie reis verder gewenst.