Edinburgh Castle & The Royal Mile

Na het ontbijt pakte ik mijn spullen en besloot rustig richting de stad te lopen. Voor vandaag had ik de hop-on hop-off bussen.
Ik vind het een goede manier om de stad te verkennen en je komt zoveel te weten van de stad door wat er allemaal werd verteld.
Ik begon met de city tour, de rode bus. Deze doet voornamelijk de old city aan. Je krijgt al heel goed een idee van de stad zo uit de bus.
Daarna nam ik de blauwe route die me naar de havenstad Leith bracht. Een ander stuk van Edinburgh met nog steeds oude wijken maar allemaal mooi opgeknapt. In Leith lag ook de Royal Brittanica die 40 jaar dienst deed als boot van Koningin Elisabeth. De enige keer dat de Queen huilde in het openbaar was toen ze afscheid moest nemen van dit schip.
Terug in de stad stapte ik uit op de Grassmarket en liep West Bow in. Deze straat is de inspiratie geweest voor Diagon Alley in de Harry Potter series.
De weg stijgt langzaam en met een grote slinger kom je op de Royal Mile. Een stuk straat die naar Edinburgh Castle loopt. En o wat was het druk. Zaterdag tussen Kerst en Oud en Nieuw. Maar er was van alles te zien. Doedelzakspelers, je laten fotograferen met een uil, en heel veel winkels die, natuurlijk, allemaal hetzelfde verkochten. Boven aangekomen bij Edinburgh Castle was het uitzicht prachtig. Het was ook een prachtige dag en de zon scheen. Wat doet dat veel.
De Castle kon je niet meer bezoeken, voor vandaag uitverkocht. Ik wandelde weer terug op de Royal Mile en ondertussen ging ik elk klein steegje in. Verrassend genoeg kwam je telkens op hele bijzondere binnenplaatsjes.
Aal het eind van de Royal Mile besloot ik iets te gaan eten en uiteindelijk werd het een een hele maaltijd. Een heerlijke lasagna.
Na het eten pakte ik de bus rit weer op en stapte uit bij Holyrood House. Een ander paleis. Ook weer prachtig en uniek.
Ik nam nog een stuk de rode lijn en stapte over op de groene. Daar bleek er geen audio gids te zijn maar een levend iemand die op zijn manier ons alles vertelde wat we tegen kwamen. Het was echt heel grappig en leuk. Daarna nam ik de gewone bus weer naar het hotel. Het was onderhand al donker en heel erg druk geworden. Ik vond het wel genoeg voor vandaag.
Het is grappig hoe snel je alles leert van een stad. Stapte ik 24 uur geleden nog onnozel in de bus en vroeg me af hoe het hier allemaal zou werken. Nu wist ik wat er van me verwacht werd en waar ik uit moest stappen.
Het was een mooie dag geweest in deze bijzondere stad.
Leuke dag gehad zo te lezen 🫶🏻👍🏼