Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem Canyon
De reisgids vandaag:
Je moet vandaag vroeg uit de veren want er staat een heel mooie dag in het Namib Naukluft Nationaal Park op het programma. Je eerste bestemming is Dune 45, de meest gefotografeerde duin van dit gebied. Na een stevige klim kijk je vanaf de 150 meter hoge top over de surrealistische, door de wind gevormde rode zandduinen. Het uitzicht op dit onwezenlijke maanlandschap loont de moeite! Je volgende stop is de diep in het Namib Naukluft Park gelegen Sossusvlei. De truck rijdt tot aan de parkeerplaats en vervolgens kun je te voet of per optionele shuttle verder. Het is verbazingwekkend hoe zich temidden van zoveel blakerend zand (oplopend tot wel 70 graden!) acacia's en kleinere struiken kunnen handhaven. Gekko's, kevers, kameleons, hagedissen en andere dieren hebben zich ook aan deze moeilijke leefomgeving weten aan te passen. Een surrealistisch schouwspel biedt zicht op de Deadvlei, een zoutmeer aan de voet van enorme zandduinen waarin gemummificeerde bomen te zien zijn. Voor je laatste bestemming vandaag moet eerst een stukje worden gereden. In de nabijheid van Sesriem heeft de Tsauchabrivier een kloof gevormd in het landschap van één kilometer lang en zo'n dertig meter diep: de Sesriem Canyon. Deze kloof is zo genoemd omdat er zes ossenhuiden riemen nodig waren om water te putten uit de diepe waterpoel in de kloof. Bij de Sesriem Canyon maak je een eenvoudige maar prachtige wandeling waarna je terugreist naar je overnachtingsplek.
Vandaag vertrokkenwe zo vroeg dat het nog pikkedonker was. Dat is omdat we met de zonsopgang het park in willen. Want dan zijn de duinen het mooist.
Het was nog 45 km rijden naar de eerste stop. Duin 45. Waarom? 45 km Van het begin van het park. Je kunt op de richel naar boven lopen.
Dat is behoorlijk pittig want het is mul zand. Dus je zakt telkens weg. Een zware tocht ook want de wind was ijzig koud. 6 graden want het is nog steeds winter hier. Uiteindelijk kwam ik op de top aan. Wat een prachtig uitzicht over al die zand duinen. Vi de andere kant weer naar beneden wat heel wat makkelijker ging.
Daarna door naar Sossusvlei. Daar stapte we over op 4x4 wagens die ons door het zand naar Deadvlei brachten. Je moet dan wel nog een kilometer door weer dat rode zand ploeteren maar dan kom je aan bij de witte zoutpan met daar de dode bomen. Het zijn de iconische foto die je nu zelf kunt maken. Een uur heb ik er rondgelopen en wat vond ik daar zomaar? Een fossiel. Een schelp die daar weet honderdduizenden jaren gelegen heeft. Wat bijzonder. Ik kon mijn geluk niet op.
Daarna reden we terug naar de truck en begonnen we terug te gaan naar de ingang van het park. Ondertussen was alle dikke kleding uit en liepen we in korte broek. Het was ondertussen 25 graden.
Na geluncht te hebben gingen er verder naar Sesriem Canyon. Ook dit was weer een hele andere ervaring. Van hete zand naar de koelte van de canyon waar we door heen liepen. Prachtig hoe de natuur dit zo heeft gevormd. En je geloofd het niet maar ook hier vond ik een klein fossiel. Ik was echt helemaal heppie. Het lag gewoon voor mijn voeten. Het was de afdruk van een plant wie weet hoeveel miljoenen jaren geleden.
Daarna begonnen we de terugweg naar onze slaapaccomodatie. Lekker om een keer terug te keren naar waar we vannacht hebben geslapen.
Onderweg spotten we nog spiesbokken, jakhalzen en een aantal vogels. Maar die kon ik niet thuis brengen.
Terug in de kamer eerst het vele zand afgespoeld van mijn lichaam en daarna mama even gebeld. Om 7 uur het dinner en omdat we enige groep waren kregen we een dansvoorstelling van de koks en obers. Leuk.
Daarna naar bed want morgen gaan we op weg naar Swakopmund.
Wat had je vandaag een “topdag”, schitterende natuur, in de overweldigende duinen, de aparte kleurige canyon van Sesriem, de Springbokken en Kuduus, kortom een heerlijke dag.
Ik zie bij elk video-gesprek samen, hoe je geniet van deze reis……dikke kus
Wat een avontuur Marianne... indrukwekkend wat je allemaal beschrijft en de foto's illustreren het een en ander erg goed! Eerst dacht ik dat dat deze reis fysiek niet zo'n zware onderneming was als sommige voorgaande reizen, maar dat is toch echt niet zo?! Veel groetjes Marianne vanuit een op dit moment wat warmer Nederland!🌞
Wauw. Wauw en nog eens Wauw! Wat een belevenissen, mooie foto’s trouwens van de heuvel en nog veel meer. Blij dat je de fossielen hebt gevonden. Dat is iets om te koesteren. We volgen je nog steeds op in GPS 😘
Je bent baanbrekend voor ons Marianne!
Volgende week lopen wij daar ook!
Heel bijzonder om zo mee te maken vind je niet?
Geniet en beleef...
My Goodness Marianne!!!!
Onvoorstelbaar indrukwekkend
Wát een blik in de wonderlijke schepping!
ik heb echt naar de foto met jou voor die boom zitten kijken....
Dat je aar dus gewoon staat!
En wat kan ik me voorstellen hoe blij je bent met die eeuwenoude fossielen.
Je hebt ook wel echt een rustig oog voor alles war we is.... ik denk ook door een stuk ervaring op je vorige reizen.
Dank voor dit meditatieve moment van deze ochtend....
Wat een prachtige natuur!! Indrukwekkend!!
Waauw...dat moet toch een indrukwekkend gevoel geven als je daar staat en de blijdschap bij t vinden van zo'n fossiel....ik voel helemaal met je mee Marianne....grt Juul
Marianne, dat fossiel!!!! Zo bijzonder.
Maar eigenlijk is alles bijzonder.
Wat een mooie ervaringen stop jij weer in je rugzak!!
Zo leuk om mee te mogen lezen.
Ik zou zeggen....ervaar het (maar)😉.
Che viaggio interessante, Marianne! Le tue descrizioni mi fanno conoscere da vicino posti di cui non sapevo l'esistenza. Buona continuazione !!!